Kun lapsi heräilee öisin tai hänen on vaikeaa nukahtaa, on unikoulu yksi tapa muuttaa lapsen unitapoja. Unikoulun avulla lapselle pyritään opettamaan uudenlainen tapa nukahtamiseen.
Unikouluja on monenlaisia. Olemme listanneet tähän blogijuttuun yleisiä unikouluvinkkejä sekä muutamia vaihtoehtoisia unikouluja, joita voit lapsesi kanssa kokeilla.
Unikoulu – mistä lähteä liikkeelle?
Ensinnäkin on syytä huomioida, että unikoulu sopii yli kuuden kuukauden ikäiselle lapselle. Unikoulun edellytyksenä on, että lapsi ei enää syö öisin vaan pärjää ilman yösyöttöjä. Unikoulua ei ole siis syytä aloittaa liian pienelle lapselle.
Onnistuneen unikoulun elementit
Vaikka kukaan ei voi varmasti sanoa, toimiiko unikoulu juuri sinun lapsellesi, on olemassa muutamia tärkeitä asioita, joiden avulla voit edesauttaa unikoulun onnistumista. Näitä ovat muun muassa selkeä suunnitelma, työnjako vanhempien kesken, kärsivällisyys ja säännöllinen päivärytmi.
Selkeällä suunnitelmalla tarkoitetaan sitä, että kun unikoulu päätetään aloittaa, pitäydytään päätöksessä ja laaditaan siitä yhteinen suunnitelma. Joskus voi riittää, että vanhemmat pohtivat ja keskustelevat eri vaihtoehdoista, miten unikoulu järjestetään. Suunnitelma voi olla hyvä myös kirjoittaa muistiin paperille. Näin etenkin alkuvaiheessa on helpompi palauttaa asioita mieleen.
Työnjako vanhempien kesken on yksi tärkeimpiä asioita unikoulun onnistumisessa. Vanhempien tulee sitoutua unikouluun, ja on myös hyvä sopia esimerkiksi mahdolliset heräämisvuorot. Unikoulu vaatii vanhemmilta sekä fyysistä että henkistä jaksamista, joten mitä paremmin vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen, sitä todennäköisempää on myös unikoulun onnistuminen.
Unikoulun aikana koetellaan vanhempien kärsivällisyyttä. Unikoulussa voi tapahtua edistystä mutta myös lähtöruutuun takaisin palaamista. Siksi onkin tärkeää olla kärsivällinen ja jatkaa eteenpäin.
Säännöllinen päivärytmi on osa unikoulua. Monesti ajatellaan, että unikoulu koostuu vain nukkumaanmenoaikaan tai yöllä tapahtuviin toimiin. Pohja onnistuneelle unikoululle luodaan kuitenkin jo päivän aikana, sillä pienet lapset kaipaavat säännöllistä päivärytmiä.
Unikoulu – monia eri vaihtoehtoja
Erilaisia kotona pidettäviä unikouluja on monia erilaisia. Esittelemme tässä muutamia yleisesti hyväksi koettuja unikouluja.
Pistäytymiseen perustuva unikoulu
Tässä unikoulussa ideana on, että pikkuhiljaa pidennetään aikaa siitä, kun lapsi alkaa itkeä, siihen että vanhempi tulee paikalle. Pistäytyessään rauhoittamassa itkevää lasta tulee vanhemman rauhoitella lasta puhuen (esimerkiksi sanoa rauhallisesti, että ”kaikki on hyvin, nyt nukutaan”). Lasta ei tule nostaa sängystä syliin.
Tassuttelu-unikoulu
Tassutteluun perustuvassa unikoulussa vanhempi saapuu itkevän lapsen luokse ja laittaa kädet hänen selkänsä päälle. Jos lapsi ei rauhoitu, voi vanhempi silittää lasta selästä ja hartioista säännöllisin liikkein. Jos tämäkään ei auta, lapsen voi nostaa syliin rintaa vasten ja silittää lapsen selkää. Kun lapsi rauhoittuu, lapsi lasketaan takaisin sänkyyn.
Tuoli-unikoulu
Tässä unikoulussa tarkoituksena on totuttaa lapsi siihen, että vanhempi on samassa huoneessa, mutta pikkuhiljaa kasvattaa välimatkaa vauvan sängyn ja vanhemman välillä.
Ensimmäisenä yönä lapsi laitetaan nukkumaan omaan sänkyyn ja vanhempi istuutuu lapsen sängyn viereen. Jos lapsi itkee, häntä pyritään lohduttamaan puhumalla. Seuraavana iltana vanhempi istuu aivan lapsen sängyn vieressä. Seuraavina öinä pyritään pikkuhiljaa siirtämään tuolia kauemmas lapsen sängystä.
Haluatko lisävinkkejä unikouluun? Tilaa unikouluverkkokurssi!
Verkkokurssi auttaa sinua opettamaan vauvaasi nukkumaan lempeästi. Kurssi tarjoaa myös ratkaisut yleisimpiin, unikoulun aikana tuleviin ongelmatilanteisiin. Kun ratkaisut löytyvät, on helpompi jatkaa unikoulu maaliin asti. Kurssin on laatinut vauvojen unikonsultti Liisa Niskakangas. Lue lisää unikoulun verkkokurssista täältä
Lisätietoa unikoulusta löydät muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivustolta
Leave a comment: