Vauvan unen tukeminen on mahdollista, vaikka vauva ja uni tuntuvat toisinaan mahdottomalta yhtälöltä. Onkohan mitään nukkuvaa vauvaa suloisempaa? Kun vauva nukkuu hyvin, niin arki on helpompaa. On kuitenkin arvioitu, että jopa 20-50 prosentilla lapsiperheistä on jonkintasoisia unihaasteita. Et siis ole niiden kanssa yksin. Vauvan unen tukemiseen on useita käytännön keinoja, joilla unihaasteita voi ennaltaehkäistä ja auttaa pikkusta nukkumaan laadukkaampaa unta heti ensikuukausista lähtien.
Jokainen vanhempi on varmasti saanut kasapäin univinkkejä, jotka ovat usein myös hyvin ristiriitaisia keskenään. On hyvä muistaa, että jokainen perhe ja vauva on yksilöllinen, eikä ole tapaa mikä olisi toista parempi. Vauvan uni on erilaista kuin aikuisen uni, joten vauvan unen erityispiirteiden ymmärtäminen on myös tärkeää. Niistä voi lukea lisää tästä blogitekstistämme. Nyt tarjoamme viisi vinkkiämme vauvan unen tukemiseen.
Vauvan uni on herkkä aihe ja jos jokin tarjottavista vinkeistä tuntuu ylivoimaiselta omalle perheelle, niin kannattaa edetä perheen tahtiin ja tunnustella sekä omia että vauvan tuntemuksia. Johdonmukaiset ja lempeät muutokset vauvan unirutiineihin ja päivärytmiin tuovat yleensä parhaita tuloksia.
Vauvan unen tukeminen - viisi hyväksi havaittua vinkkiä!
1. Päivärytmin säännöllisyys
Moni vauva hyötyy säännöllisestä ikävaiheisiin sopivasta päivärytmistä. Yöunille menemisen aika sekä aamuheräämisen aika on hyvä vakioida.
2. Vauvan uni muuttuu
Vauvan uni muuttuu vauvanvuoden aikana ja niin myös vauvan unen tukeminen. Alle 3 kuukauden ikäisellä vauvalla valmiudet täysiin yöuniin ovat vielä kovin keskeneräiset. Vauva tarvitsee usein vanhemman tukea, jotta hän oppisi nukkumaan laadukasta unta tarvittavan määrän. Vauvan unen ja hänen kasvavien univalmiuksien ymmärtäminen auttaa vanhempaa löytämään heidän perheelleen sopivimman tavan tukea vauvan unta.
3. Vanhemman aktiivisuutta vaativa nukutustapa
Jos vauvalla on jokin vanhemman aktiivisuutta vaativa uniassosiaatio, joka väsyttää koko perhettä, niin lempeä irrottautuminen siitä lisää yleensä voimavaroja. Mikään nukuttamis- / nukkumistapa ei toki ole väärä, jos perhe ei sitä väsyttäväksi koe. Uniassosiaatio tarkoittaa kaikkia niitä asioita, joita yhdistämme nukkumiseen. Vauva tottuu vähitellen niihin asioihin, joita vanhemmat tekevät toistuvasti auttaakseen häntä uneen: esimerkiksi syöttävät, heijaavat sylissä, antavat tutin, nukuttavat vaunuissa tai tukevat vauvan itsenäistä nukahtamista.
Vauvojen unisykli on vajaa tunnin mittainen ja esimerkiksi syliin nukahtamaan tottunut saattaa säikähtää, jos ei ole unisykliltä havahduttuaan samassa paikassa kuin mihin nukahti. Usein toimivin uniassosiaatio kannustaa vauvaa rauhoittumaan ja nukahtamaan itsenäisesti ilman vanhemman aktiivista nukuttamista.
4. Syömisen ja nukkumisen yhteys
Syömisen ja nukuttamisen erottamista voi harjoitella pikkuhiljaa. Pienelle lapselle yöllä syöminen on toki tavallista ja myös tarpeellista, mutta kun pikkunen oppii pikkuhiljaa syömään vain nälkäänsä, niin myös yösyötöistä luopuminen voi olla aikanaan helpompaa. Tissi on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa, joten on hyvin ymmärrettävää, jos tästä tavasta luopuminen herättää tunteita. Onneksi muutoksia harvoin tarvitsee tehdä kerrasta poikki -menetelmällä.
5. Toisinaan vain aika auttaa
Ja ehkä tärkeimpänä vinkkinä: Vauvan uni ja vauvan unen tukeminen on monimutkaista ja siihen vaikuttavat kaikki arjen toiminnot, vauvan temperamentti ja kehitysvaiheet. Ei ole olemassa taikakeinoa, jonka avulla vauva nukkuisi heti täydet yöt. Pienillä johdonmukaisilla toiminnoilla ja muutoksilla onnistuminen on todennäköisempää. Luotetaan siihen, mitä tehdään ja annetaan vauvallekin tilaa ja aikaa kypsyä!
Unen apuvälineistä tukea vauvan unihetkiin
Nykyään vanhemmat ovat usein melko yksin vauvavuonna, eikä apua ole aina helposti saatavilla. Vauvan unen tukemiseen on monenlaisia apuvälineitä kapaloista tutteihin ja kohisevista laitteista lempeästi tuudittaviin vauvanpatjoihin. Mutta tarvitseeko vanhempi niitä kaikkia? Ei välttämättä. Usein jo tietouden lisääminen vauvan unesta voi auttaa jaksamaan, mutta unen apuvälineiden avulla esimerkiksi toimivien unirutiinien luominen ja itsekseen nukahtamisen tukeminen voi olla helpompaa.
Lue lisää: Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen
Suomalainen innovaatio, tuudittava vauvanpatja LullaMe Solina on tarkoitettu avuksi vauvavuoden vaihteleviin kausiin. Asiakkaamme ovat esimerkiksi kertoneet, että lempeästi tuudittava liike on auttanut vauvaa tottumaan omaan pinnasänkyynsä nopeammin, joka on usein tuonut kaivattua lisäunta koko perheelle. Yhden perheen tarinan voit lukea esimerkiksi täältä.
Leave a comment: