Vauvojen unihaasteet ovat hyvin yleisiä. Kun vauva ei nuku ja lapsen jopa tunteja kestävä nukuttaminen tai lukuisat yöheräilyt ovat osa jokapäiväistä elämää, koetellaan myös vanhempien jaksamista. Keräsimme yhteen yleisiä syitä vauvan heräilyyn ja vinkkejä vauvan parempaan uneen.
Syitä miksi vauva ei nuku
Vauvan unirytmi
Vauvan nukahtamisvaikeudet ja yöheräily voivat johtua monesta syystä. Vauvan unirytmiin tutustuminen voi auttaa ymmärtämään tuota useasti yön aikana syömään heräilevää vauvaa.
Vastasyntynyt vauva nukkuu keskimäärin n. 18 tuntia päivässä. Ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina lapsi syö ja nukkuu vuorotellen – yhtäjaksoista unta kertyy useimmiten enintään 2–4 tuntia kerrallaan. Yöaikaan ajoittuva syöminen on vauvalle normaalia sekä tarpeellista. Yöunen katkonaisuus suojaa vauvaa kätkytkuolemalta ja yösyötöt turvaavat vauvan kasvua ja kehitystä. Pikkuhiljaa vauvan vuorokausirytmi alkaa vakiintua. Yksilölliset erot voivat silti olla suuriakin.
Vauvan unisykli on vajaa tunnin mittainen, eli vauva siirtyy tunnin välein sikeästä unesta lähelle valvetilaa. Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi äännähtelynä tai maiskutteluna. Osa vauvoista vaipuu takaisin uneen uuden unisyklin alkaessa, mutta osa herää. Tällöin tarvitaan useimmiten vanhempien läheisyyttä ja apua, jotta vauva saa unen päästä kiinni uudestaan. LullaMe Solinan keinuttava liike on vauvalle tuttu jo kohtuajoilta sekä se muistuttaa vanhempien luonnollista tapaa rauhoittaa lastaan, joten se voi auttaa vauvaa siirtymään unisyklistä toiseen.
Kun yhtälöön lisätään se, että aikuisten unisykli on puoli tuntia vauvan unisykliä pidempi eli 1,5 tuntia, on ristiriita valmis. Jos vauva heräilee tunnin välein, tapahtuu tämä juuri siinä kohtaa, kun vanhemmat ovat sikeimmässä unen vaiheessa. Tämä lisää entisestään vanhempien kokemaa väsymystä.
Muita syitä vauvan heräämiseen
Jos vauva ei nuku, niin joskus heräilyn syynä voivat olla myös ns. fyysiset syyt, kuten märkä vaippa, puhkeamassa olevat hampaat tai esimerkiksi ylimääräiset äänet tai valot. Toisinaan vauva haluaa vain tarkistaa, että vanhemmat ovat edelleen vierellä.
Vauvan heräily ja univaikeudet voivat olla myös merkki sairaudesta, kuten korvatulehduksesta, allergiasta tai refluksista. Sairaudet kannattaa pyrkiä sulkemaan pois.
Vauva kehittyy koko ajan, ja kehitykseen liittyvät syyt ovatkin usein uniongelmien taustalla. Etenkin vauva, joka opettelee uusia taitoja päivän aikana, kuten ryömimistä ja istumista, ”prosessoi” uusia taitoja myös yöllä. Tämä voi tehdä vauvan unesta rauhatonta ja saada vauvan heräilemään.
Vauvavuoteen kuuluu kausia, jolloin nukkuminen on haastavampaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että normaali pienen vauvan yö on 3-4 tunnin mittainen ja alle puolen vuoden iässä viisi tuntia yhtäjaksoista unta tursottava kaveri on aivan keskivertoyksilö. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria.
Kun vauva ei nuku – 8 vinkkiä
Kun vauva ei nuku, on se kuitenkin vanhemmalle yleensä ikävä tilanne. Huolta aiheuttaa, onko vauvan unensaanti riittävää, ja samalla vanhempien jaksaminen on koetuksella. Kun vauva ei nuku, niin ei nuku vanhempikaan. Seuraavassa muutamia konkreettisia vinkkejä, joilla voi saada unipätkiä yhtenäisimmiksi:
1. Vauva rakastaa rutiineja
Selkeän päivärutiinien luonti kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa vauvaa kuunnellen. Vaikka pienen vauvan kanssa arki voi tuntua jatkuvalta hetkessä elämiseltä, on etenkin iltarutiineista ja nukkumaanmenoajoista hyvä yrittää pitää kiinni. Rutiinien tarkoitus ei ole ohjata elämää, vaan muodostaa tuttuja ja turvallisen tuntuisia tapoja arkeen.
Ilta ennen nukkumaanmenoa on rauhoittumisen aikaa. Sulje televisio, himmennä valoja ja vältä kovia ääniä, kuten musiikin soittamista kovalla volyymillä. Pyri luomaan tietty iltarutiini, jossa on mukana vauvalle tuttuja asioita, kuten tietty laulu tai loru.
2. Huomaa väsymyksen merkit ajoissa
Varsinkin vastasyntyneillä vauvoilla sopiva nukahtamisikkuna on pieni. Siinä vaiheessa, kun ensimmäinen silmän hieraisu tai haukotus tai muutos vireystilassa ilmenee, on usein jo kiire viedä vauva unille. Joskus muutamankin minuutin viive unille menossa voi viedä vauvan ylivireystilaan, jossa häntä on vaikeampi rauhoittaa. Vauvan uni ja väsymyksen merkkien tarkkailu onkin priorisoitava pienen vauvan kanssa kaiken muun puuhailun edelle mikäli haluat nukkumisesta mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta.
3. Luo turvallisuuden tunne
Nukahtaakseen vauvan täytyy ensin rentoutua. Helpointa rentoutuminen on silloin, kun kaikki tuntuu tutulta ja turvalliselta.
Tuttua vauvalle on se, mitä hän koki kohdussa. Siihen liittyy äidin liike, elimistöstä kuuluva taustakohina, pieni tila ja sormien imeminen.
Jos haluat vauvan nukkuvan omassa sängyssään, voit kokeilla ensimmäisten kuukausien aikana tehdä siitä kohtumaisen paikan. Tässä auttaa lempeästi tuudittava LullaMe Solina-patja, kapalointi sekä valkoisen tai pinkin kohinan soittaminen vauvan vieressä. Voit halutessasi kokeille tähän lisäksi myös tuttia.
4. Huolehdi, että ympäristö tukee vauvan unta
Pieni vauva on herkkä muun muassa valolle ja äänille, jopa hajuille. Varmista, että makuuhuoneessa tai tilassa, missä vauva nukkuu, on riittävän himmeä valaistus ja sopiva lämpötila. Vauvan unen kannalta suotuisa huonelämpötila on noin 18 astetta eli hieman alle keskimääräisen huonelämpötilan (21–22 astetta).
Vauvan nukahtamista voi edesauttaa myös tutun unirievun tai -kaverin lisäksi esimerkiksi tuttu kuva tai taulu seinällä tai vaikka sängyn yläpuolella rauhallisesti pyörivä mobile.
5. Ulkoile riittävästi
Jos huolenasi on vauvan riittävä unensaanti ja nukahtaminen tuntuu vaikealta, kannattaa ulkoilla riittävästi päivän aikana. Suurimmalle osalle lapsista raitis ilma yhdistettynä lastenvaunujen tasaiseen keinuntaan auttaa saamaan unen päästä kiinni.
Yksi vaihtoehto on myös nukuttaa vauva esimerkiksi rattaissa parvekkeelle. Näin vauva saa nukkua rauhassa raittiissa ilmassa.
Lue lisää: Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen
6. Huolehdi omasta unestasi
Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä ja joskus myös mahdottomalta asialta. Mutta vanhempien on tärkeää huolehtia omasta unensaannistaan ihan siinä missä lapsenkin. Etenkin univaikeuksista kärsivien lasten vanhempien on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen ja suunnitella omaa untaan. Kun toinen lähtee vauvan kanssa vaunulenkille, voi toinen ottaa itse pienet päiväunet tai torkut kotona.
7. Rauhoittele itkevää vauvaa, mutta älä ota heti syliin
Kun vauva herää ja alkaa itkeä, monesti automaattinen refleksi on ottaa hänet syliin. Malta kuitenkin mielesi hetkeksi ja rauhoittele vauvaa esimerkiksi silittämällä päätä tai selkää ja puhu vauvalle rauhalliseen sävyyn. Myös jokin tuttu loru tai laulu voi auttaa vauvaa rauhoittumaan. Jos rauhoittelu ei auta, ota lapsi syliin. Toisinaan vain läheisyys ja hellä syli auttavat.
8. Muista iltapala
Uni tulee paremmin, kun vauva on kylläinen. Emme kuitenkaan suosittele laittamaan vauvaa suoraan iltapalalta nukkumaan. Vauvan on hyvä saada hieman sulatella ruokaansa ennen yöpuulle vetäytymistä.
Mikäli kaipaat vielä lisää vinkkejä, niin lataa myös Mannerheimin lastensuojeluliiton julkaisema Vauva nukkuu -opas sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemat uniohjeet eri ikäisten vauvojen vanhemmille.
Bonusvinkki:
Kokeile tuudittavaa LullaMe Solinaa. LullaMe Solina asetetaan pinnasänkyyn, tavallisen patjan tilalle. Se heijaa vauvaa lempeästi. Unen aikaisen heijaamisen on tutkittu nopeuttavan nukahtamista ja lisäävän syvän unen määrää.
Leave a comment: