Vastasyntyneet kaipaavat rauhaa ja aikaa sopeutuakseen kohdun ulkopuoliseen elämään ja heidän täytyy oppia jopa nukkumaan. Vauvat ovat pienestä pitäen ainutlaatuisia ja he nukkuvat yksilöllisen tarpeensa mukaan, mutta voiko vauvan nukahtamiseen ja nukkumiseen kuitenkin vaikuttaa jotenkin?
Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen
Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Harvey Karp sanoo, että voi. Jaamme tässä tekstissä vinkkejä siihen, miten voitte helpottaa rakkaimpanne siirtymää turvallisesta, lämpimästä ja ahtaasta kohdusta avaraan maailmaan.
Karpin mukaan vauvat syntyvät kolme kuukautta ennen kuin ovat todellisuudessa valmiita maailmaan. Hänen mukaan vauvan ensimmäiset kolme kuukautta ovat ikään kuin sikiöajan jatke, "raskauden neljäs kolmannes". Tämä kuulostaa hyvin järkeenkäyvältä - vastasyntyneitä näyttää miellyttävän eniten äänet ja tuntemukset, jotka ovat tuttuja kohtuajoilta. Kohdun ulkopuolella on aivan erilainen maailma, jossa ärsykkeitä on enemmän, joten ei ole ihme, että tuttu ja turvallinen rauhoittaa.
Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen ja rauhoittaminen onkin Karpin mukaan mahdollista luomalla vauvalle mahdollisimman samanlaiset olosuhteet kuin kohdussa. Menetelmään kuuluvat kapalointi, hyssyttely, vatsallaan tai kyljellään kanniskelu, keinuttelu sekä imeminen. Kuulostavat tutuilta apukeinoilta, eivätkö vain? Jokainen vauva on yksilöllinen ja osa vauvoista voi kaivata jopa kaikkia alla mainittuja keinoja rauhoittuakseen.
Lue lisää: Synnytys äidin ja vauvan näkökulmista - Vauvan viestit syntymät hetkellä
Vauvan nukuttaminen – viisi tärkeää asiaa
Vauvan kapalointi
Kaikki vauvat eivät pidä selällään nukkumisesta, sillä he saattavat tuntea olonsa turvattomiksi. Kapalo muistuttaa vauvaa kohdun ahtaudesta ja lisää näin turvallisuuden tunnetta. Vauvoja on kapaloitu jo vuosisatoja ja säännöllisesti tehtynä se auttaa vauvaa ymmärtämään, milloin on aika nukkua sekä nukkumaan paremmin. Kapaloituna vauva ei myöskään pääse säikähdyttämään itseään hereille moro-refleksillään. Kapalointiohjeet voit katsoa esimerkiksi tältä videolta.
Kapalointia voidaan käyttää siihen asti kunnes vauva oppii kääntymään eli noin neljän kuukauden ikään asti. Jotta kapalointi on turvallista ja tehokasta, vauva tulee kapaloida oikein tai käyttää valmiita kapalopusseja kuten Love to Swaddle UP.
Vatsallaan tai kyljellään kanniskelu
Kapaloitua, itkevää vauvaa on hyvä rauhoitella kantaen häntä kyljellään tai vatsallaan. Tämä lisää vauvan turvallisuudentunnetta ja käynnistää rauhoittumisrefleksin sekä helpottaa mahdollisia suolistovaivoja.
Kylkiasento on tarkoitettu vauvan rauhoittamiseen, ei nukkumiseen. Selällään nukkuminen on turvallisinta.
Shhh-ääni ja valkoinen tai pinkki kohina
Kohdun äänitaso, kuten äidin verenkierron ääni, on kovempi kuin 24/7 hurisevan imurin. Vauva ei kaipaa hiljaisuutta. Päinvastoin - hiljaisessa huoneessa oleminen on vauvalle vierasta. Kun vauva itkee, alamme vaistomaisesti hyssyttää, shhh! Se helpottaa vauvaa nukahtamaan ja pysymään unessa. Hyssyttelyyn sopii usein myös kodinkoneiden äänet - esimerkiksi imuri, fööni ja liesituuletin!
Älypuhelimeen voi myös ladata sovelluksia, joilla voi soittaa rauhoittumiseen tarkoitettuja ääniä, kuten valkoista tai pinkkiä kohinaa (englanniksi white ja pink noise). Myös Youtubesta löytyy kohinavaihtoehtoja. Kohina kannattaa laittaa päälle samaan aikaan kun alat nukuttamaan vauvaa.
Rauhoitellessa äänen tulee olla yhtä kovalla kuin vauvan itkun ja nukkuessa samalla tasolla kuin suihkun äänen.
Keinuttelu
Vauva on tottunut kohdussa liikkeeseen. Rauhallinen, pieniliikkeinen edestakaisin keinuttelu tuntuu tutulta ja turvalliselta rauhoittaen vauvaa. Karpin mukaan tasainen keinuttelu on paras itkevälle vauvalle.
Sylissä keinuttelu toimii useimmilla vauvoilla, mutta esimerkiksi aamutuntien aikaan se ei tunnu välttämättä mukavalta, jos vanhempien suurin toive olisi päästä takaisin nukkumaan. Keinuttamiseen voit hankkia avuksi LullaMe Solina -patjan. Se heijaa vauvaasi lempeästi ja automaattisesti - tarvittaessa vaikka koko unien ajan.
Tottumista liikkeeseen ei tarvitse pelätä - päinvastoin. Karp sanoo, että mikäli unirytmi saadaan kohdalleen ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana aikana, vauva nukkuu todennäköisesti siitä lähtien jo täysiä unia, joko keinutuksella tai ilman. Unirytmin kohdalleen saamisessa ja unien syventämisessä automaattisesta heijauksesta on suuri apu.
Imeminen
Peukalon tai tutin imeminen rauhoittaa ja rentouttaa vauvaa, sillä vauva imee usein peukaloaan kohdussa. Imeminen on yksi vastasyntyneen perustarpeista. Kun vauva on alle kaksiviikkoinen, on tärkeää, että häntä imetetään vauvantahtisesti eli aina kun hänellä on nälkä. Tämä edistää maidontuotantoa. Kaksiviikkoisesta lähtien voit antaa vauvalle tutin, eikä se vaaranna maidontuotantoa. Tutkimusten mukaan tutin imeminen vähentää myös kätkytkuoleman riskiä, joten tutin voi pitää vauvalla myös sängyssä.
Haluamme myös vielä korostaa, että syli on mielestämme vauvalle maailman paras paikka ja suosittelemme läheisyyttä (mm. sylissä hellimistä, lapsen ja vanhemman iho- ja katsekontaktia sekä silittelyä) mahdollisimman paljon. LullaMe-patjamme sekä muut mainitut rauhoitteluavut eivät ulkoista hoitamista ja läheisyyttä, vaan auttavat teitä nauttimaan ainutlaatuisesta ja ihanasta vauvastanne ja olemaan läsnä tuoden helpotusta vauva-arkeenne.
Leave a comment: