Vastasyntyneet nukkuvat jopa 20 tuntia vuorokaudesta, mutta se ei aina lohduta väsyneitä vanhempia. Katkonainen uni ja rytmittömyys ovat haasteita, jotka kannattaa alussa hyväksyä. Vauvan unta ja unen tahtisuutta voi kuitenkin alkaa tukemaan jo aikaisessa vaiheessa, jotta koko perheelle sopiva yhteinen unirytmi löytyisi mahdollisimman pian.
Vauvojen unisyklisyys alkaa kehittyä jo kohtuaikana. Sikiöllä voidaan havaita erilaisia aktiivisuuden ja levon syklejä jo raskausviikosta 25. eteenpäin. Täysiaikaisella sikiöllä puolestaan on jo selkeästi eri unen vaiheita. Erot aktiivisen ja syvän unen välillä eivät kuitenkaan tarkoita hyviä yöunia heti syntymän jälkeen, sillä ensimmäiset 3-6 kuukautta elämästään, vauva vasta opettelee sopivan unirytmin saloja.
Vastasyntyneen vauvan uni eroaa merkittävästi aikuisen unesta. Nukahdettuaan vauva vaipuu heti aktiiviseen uneen, kun taas aikuisilla tämä unen vaihe tapahtuu vasta syklin loppuvaiheessa. Aktiivisen unen aikana vauva saattaa tuhista, liikkua ja ääntelehtiä. Tämä saattaa huolettaa vanhempia, sillä aktiivisuudesta voisi päätellä vauvan nukkuvan huonosti. Liikehdintä ja ääntely ovat kuitenkin normaali osa aktiivisen unen vaihetta ja liiallinen rauhoittelu saattaakin pahimmassa tapauksessa jopa herättää vauvan syvästä unesta.
Lue lisää: Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen
Vauvan unisyklit haastavat vanhempia
Vauvalla on yön aikana useita lyhyitä unijaksoja, joiden välillä hän saattaa havahtua tai herätä. Yksi unijakso kestää noin 50 minuuttia, kun taas aikuisella vastaavat jaksot kestävät jopa 1,5-2 tuntia. Tämä ero johtaa usein siihen, että vauva herää juuri kun aikuinen nukkuu omaa syvän unen jaksoaan. Syvästä unesta herännyt vanhempi saattaakin tuntea olonsa tokkuraiseksi ja sekavaksi vauvan herätyksestä. Syvän unen keskeytyminen onkin yksi merkittävä tekijä vanhempien väsymyksen takana.
Vauvaa on tärkeää tukea nukahtamaan itsenäisesti unisyklien välillä, jotta sekä vauva, että vanhemmat pääsisivät nauttimaan pidemmistä, yhtäjaksoisista yöunista. Kun vauva havahtuu omien unisykliensä välissä, hänellä on ensisijaisen tärkeää kokea olonsa turvalliseksi. Turvallisuuden tunnetta voi lisätä esimerkiksi antamalla vauvan nukahtaa samassa huoneessa, jossa hän herää. LullaMe Solina on myös hyvä apuväline, sillä Solinan tuudittava liike muistuttaa vauvaa kohdun olosuhteista, rauhoittaen ja nukuttaen häntä omassa sängyssään myös unisyklien välillä. Tutustu LullaMe Solinaan täällä.
Vanhemmat vauvan unirytmin tukena
Vanhemmilla on käytössään monia hyvä työkaluja vauvan unirytmin tukemiseksi. On tärkeää muistaa, että vastasyntyneelle on täysin normaalia nukkua pisin unipätkä päiväsaikaan, mutta pikkuhiljaa unirytmiä on hyvä alkaa ohjaamaan yöaikaan painottuvaksi. LullaMe Solina on yksi hyvistä apukeinoista tukemaan vauvan unirytmiä. Automaattisesti tuudittava Solina rauhoittaa ja rentouttaa vauvaa uniajan koittaessa. Tuuditus auttaa vauvaa nukahtamaan ja pysymään unessa myös unisyklien välillä.
Vauvan vuorokausirytmi on tärkeä osa unirytmin tukemisessa. Vauva oppii tunnistamaan yön ja päivän eron usein noin kolmen kuukauden ikäisenä, mutta häntä on hyvä alkaa totuttamaan eroihin jo ensimmäisistä viikoista alkaen. Eroa yölle ja päivälle on helppo tehdä mm. säätelemällä valon määrää, puheäänen voimakkuutta ja aktiivisuuden tasoa. Vuorokausirytmiä vahvistavat myös toistuvat iltarutiinit, jotka toimivat siirtymänä aktiivisesta päiväajasta rauhalliseen yöhön. Vauva on myös hyvä laittaa nukkumaan joka ilta samaan aikaan jo muutaman viikon ikäisestä alkaen.
Vauvan uni - haasteiden kautta voittoon
Vauvan uni eroaa aikuisen unesta suuresti noin puolen vuoden ikään asti. Vaikka vauvan unirytmi alkaisi muodostumaan tasaiseksi noin puolen vuoden iässä, löytyy unirytmille monia haastajia. Hampaiden puhkeaminen, sairaudet, kuormittavat päivät ja eri kehitysvaiheet tuovat oman lisämausteensa yöuniin. Näitä välttämättömiä vaiheita voi kuitenkin ennakoida, sitoutumalla tukemaan vauvan unirytmiä pienestä alkaen. Mahdollisimman vakaalla pohjalla oleva rytmisyys antaa parhaat lähtökohdat myös hetkellisiin haasteisiin.
Vauvan uni kehittyy paljon lyhyessä ajassa. Vaikka vauvan fysiologinen kehitys ja ruokailutahti määrittelevät paljon öiden kulkua, vanhemmilla on paljon mahdollisuuksia tukea ja ohjata vauvan unta. Jokainen vauva ja perhe on yksilö, minkä takia kaikista tärkeintä on löytää juuri omalle perheelle sopivat toimintatavat ja rutiinit. LullaMe Solina on jokaisen perheen tukena hyvien unien etsinnässä.
Lähteet:
Keski-Rahkonen, M. Nalbantoglu (2015) Unihiekkaa etsimässä – Ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin
Mirman, Y. Maas, R. Ariagno (2003) Development of fetal and neonatal sleep and circadian rhythms. Sleep Med Rev 2003; 7 (4): 321-34.
Mäkelä (2008) Vauvan unirytmi: Yö ja päivä opitaan, Vau.fi
B.G. Symon, J.E. Marley, A. J. Martin, E. R. Norman (2005) Effect of a consultation teaching behaviour modification on sleep performance in infants: a randomised controlled trial. Med J Australia 2005: 182 (5): 215-8
Leave a comment: